Teatarski festival BiH   FEDRA  

Susret pozorišta/kazališta lutaka BiH

Bugojansko lutkarsko bijenale

 Bugojansko likovno bijenale

 Bugojansko proljeće

 Bugojanska vaza

Bugojansko lutkarsko bijenale

 

Bugojansko lutkarsko bijenale je festival lutakarskih pozorišta s prostora ex-Jugoslavije.  Prvi Bijenale je održano 1979. godine i redovno je održavano u Bugojnu do 1991. godine i u tom periodu je imalo naziv: Bijenale jugoslovenskog lutkarstva.

Organizator Bijenala je bila Poslovna zajednica profesionalnih pozorišta Bosne i Hercegovine i Kulturno sportski cetar Bugojno kao domaćin.

Od 1989. do 2013. godine Bijenale nije održavano.

U organizaciju JU Kulturno sportski centar Bugojno, Bijenale je obnovljeno 2013. godine i održava se svake druge godine u Bugojnu naizmjenično sa Susretom pozorišta/kazališta lutaka BiH.

Na Bijenalu po pozivu učestvuju predstave iz regije koje su u svojim državama osvojile najznačajnije nagrade u protekloj godini.

Pored takmičarskog programa specifičnost Bijenala se bazira na saradnji sa umjetničkim akademijama iz regije i educiranju studenata u oblasti lutkarstva.

Vizija

Postati najznačajniji regionalni festival na prosotru ex-Jugoslavije,


Misija

Omogućiti profesionalnim lutkarima iz regije da u ugodnim i prijateljskim uslovima prezentiraju svoje najbolje predstave i razmjene iskustva. Našu specifičnost ćemo da gradimo na saradnji sa umjetničkim akademijama i educiranju studenata iz BiH i regije u svim segmentima lutkarstva.