Posljednji dan Festivala Kazališna družina ŠTOLCER Čakovec odigrala je predstavu „Ne izlazi bez čarapa“, u režiji Dejana Buvača, nakon čega je upriličena ceremonija proglašenja pobjednika i dodjela nagrada.

Žiri publike ove godine je bio u sljedećem sastavu: Alma Jusufbegović, Sanela Kolovrat, Ratko Kolovrat, Aida Bešlagić, Edin Korjenić, Dubravka Vukadin, Demir Džaferović, Vanda Herceg, Mirsada Hadžiabulić i Elma Bevrnja. Nagradu za najbolju predstavu dodijelili su Gradskom pozorištu Trebinje sa predstavom „Pisac porodične istorije“.


 

 

45. TEATARSKI FESTIVAL  FESTIVAL BiH  „FEDRA“

NAGRADE FESTIVALA

izvještaj stručnog žirija

 

Žiri 45. Teatarskog festivala BiH FEDRA – Jelena Trepetova-Kostić, glumica, predsjednica žirija, Dragan Komadina, dramaturg i Nedžad Fejzić, teatrolog – vidio je od 13. do 20. 7. 2017. sedam predstava u službenom programu festivala.

Na završnoj sjednici održanoj 20. jula/srpnja 2017., žiri je donio  ODLUKU:

 

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se predstavi PISAC PORODIČNE ISTORIJELjubomira Đurkovića u režiji Slobodana Marunovića u izvedbi Gradskog pozorišta Trebinje.

Riječ je o predstavi, „tragičnoj farsi u deset slika“,  koja u zavidnoj mjeri scenske sinergije dramskog teksta, redateljskog postupka i glumačke igre promišljenim teatarskim jezikom iznova postavlja kritički i emotivni upit  o krhkom biću porodice  - ali i individuuma – u žrvnju balkanske buke i bijesa povijesti. Fotošopirana, povijesno-mitologizirana, okamenjena porodična istorija/slika/identitet, pretvara se, „deziluzioniziranjem“, u scensku sliku svoje agonije.

 

Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se SLOBODANU MARUNOVIĆU, redatelju predstave  „Pisac porodične istorije“ Ljubomira Đurkovića u izvedbi Gradskog pozorišta Trebinje.

Slobodan Marunović sigurnim vođenjem ansambla – kroz iznimno precizna i tačna redateljska rješenja –iščitava složeni, „klasični“, dramski tekst Ljubomira Đurkovića, i uobličava predstavu jasnih i komunikativnih scenskih znakova.

 

Nagrada za najboljeg glumcadodjeljuje se MIRZI KRTIČIĆU, glumcu  KUD „Adem Alić“ iz Gračanice,  za ulogu Lakija u predstavi „Maratonci trče počasni krug“  Dušana Kovačevića u režiji Mirele Trepanić.

Uspješno izbjegavši neposredno referiranje, „puko preslikavanje“ , filmskog glumačkog klasika, Mirza Krtičić gradi lik Lakija, čovjekanesputanog zakonima višeg civilizacijskog reda, sugestivno proživljenom glumačkom igrom i gestikom,  u rasponu od realističkog privida do burlesknog i apsurdnog.

 

Nagrada za najbolju glumicu dodjeljuje se VESNI ĐURIĆ, glumici Gradskog pozorišta Trebinje za ulogu Jovanke Milošić u predstavi „Pisac porodične istorije“ Ljubomira Đurkovića u režiji Slobodana Marunovića.

Uz minimalna vanjska sredstva svoju scensku prezentnost Vesna Đurić postiže najzahtjevnijim glumačkim sredstvom – stapanjem sa likom – i impostiranjem njegove osnovne note - majke, supruge koja iz kaveza egzistencijalno-antropološkog  patrijarhata, zapravo na svom ženskom „principu“ pokušava održati porodicu na okupu – iz koje gradi svaku scensku radnju.

 

Nagrada za najboljeg mladog glumca/glumicu  dodjeljuje se AJLI KURTOVIĆ, glumici teatra FEDRA iz Bugojna, za ulogu Amele u predstavi „Posljednja porodica“ u režiji Vahida Durakovića.

Slijedeći u svakom trenutku osnovnu dramsku liniju predstave, Ajla Kurtović, pokazuje vrlo kultiviranu teatarsku i glumačku inteligenciju i stvara lik uvjerljive scenske energije.

 

Nagrada za najbolju epizodnu ulogu dodjeljuje se IGORU SVRDLINU, glumcu Gradskog pozorišta Trebinje za ulogu Slobodana Ćobe Miloševića u predstavi „Pisac porodične istorije“ Ljubomira Đurkovića u režiji Slobodana Marunovića.

U izuzetno minimalistički svedenom registru, Igor Svrdlin u najboljoj tradiciji psihološkog realizma, oživljava lik koji se, sa neizgovorenim traumatskim bolom, „otvara“  i  partnerima i publici.

Nagrada za najbolju debitantsku ulogu dodjeljuje se MILENI BOKUN,  za ulogu Mileve Kokotović  u predstavi „Pisac porodične istorije“ Ljubomira Đurkovića u izvedbi Gradskog pozorišta Trebinje u  režiji Slobodana Marunovića

 

Nagrada za najbolju scenografiju dodjeljuje se DAVORINU BRIŠEVCU, u predstavi „Pobuna u kokošinjcu“ u izvedbi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik u režiji Ante Bilića.

Davorin BRIŠEVAC je svojim iznimno funkcionalnim scenografskim rješenjem omogućio  da redateljska, glumačka i producentska zamisao vrlo efektno „progovori“ na sceni. 

 

Nagrada za najbolju kostimografiju dodjeljuje se DANIJELI LOVRIĆ, u predstavi „Pobuna u kokošinjcu“ u izvedbi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik u režiji Ante Bilića.

Kostimi Danijele Lovrić svojom vizualnom razigranošću vrlo uspješno prate   ludičku posvećenost glumaca

 

Nagrada za najbolju muziku  dodjeljuje se ALOJZU ČAKARIĆU, u predstavi „Pobuna u kokošinjcu“ u izvedbi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik u režiji Ante Bilića.

Originalna scenska muzika Alojza Čakarića,mnogo više od puke zvučne kulise, ne bježeći od svog „holivudskog“ uzora, svojom muzičkom imaginacijom ocrtava i svojevrsnu glazbenu „dramaturgiju“ ovog teatarskog ostvarenja. 

 

 

 

 

 

 

Žiri je odlučio dodjeliti i četiri posebna priznanja:

 

·        ALEKSANDRU PEJAKOVIĆU za rafinirani društveni angažman u adaptaciji i režiji predstave „Tetovirani Isus“

 

·        ESADU GRBEŠIĆU, MIRALEMU DŽAFEROVIĆU, NEDŽADU ĐUVIĆU, MIRZI KRTIČIĆU I ADNANU AHMETBEGOVIĆU, glumcima  KUD „Adem Alić“ iz Gračanice za kolektivnu igru kao članovima porodice Topalović u predstavi „Maratonci trče počasni krug“  Dušana Kovačevića u režiji Mirele Trepanić 

 

·         producentu  ANTI BILIĆU za vizualni identitet projekta „Pobuna u kokošinjcu“ u izvedbi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik.

 

 

 

 

                                U Bugojnu, 21. 7. 2017.

 

______________________________________

Jelena Trepetova Kostić, predsjednica žirija

 

______________________________________

Dragan Komadina, član žirija

 

______________________________________

Nedžad Fejzić, član žirija 

 

 

 

SEDMI DAN 45. TEATARSKOG FESTIVALA BIH FEDRA     19. 07. 2017

Večeras je odigrana posljednja predstava u okviru Zvaničnog programa 45. Teatarskog festivala BiH FEDRA „Pobuna u kokošinjcu“ Amaterskog kazališta Travnik. Rađena je po motivima filma CHICKEN RUN, Nick Park i Peter Lord. Adaptaciju i režiju potpisuje Anto Bilić.

Predstava “Pobuna u kokošinjcu” je, ustvari, predstavljanje vremena u kojem živimo. U kokošinjcu, kao i u današnjem svijetu, problem predstavlja um koji ne može prihvatiti da se može živjeti bolje. To je, ustvari, život kakav mi živimo: pun gluposti, zavisti, neiskrenosti, prožet pokojom iskrenom ljubavi, lošim međuljudskim odnosima, a nakraju nas u svakom od navedenih slučajeva čeka smrt, bez obzira na trenutačnu sreću i uspjeh.

Svi mislimo i vjerujemo da je trava zelenija negdje drugdje, ali kada dođemo na to drugo mjesto vidimo da je ona smeđa i zgažena, i nije onakva kakvom smo je zamišljali.
Za stariju publiku ovo je istina o današnjici, a za djecu je ovo samo bajka.

 

Sutra je na rasporedu Kazališna družina ŠTOLCER Čakovec „Ne izlazi bez čarapa“, u režiji Dejana Buvača, nakon čega će uslijediti proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.

 

ŠESTI DAN 45. TEATARSKOG FESTIVALA BIH FEDRA     18. 07. 2017

Predstava „Pisac porodične istorije“, rađena po dramskom tekstu Ljubomira Đurkovića, a u režiji Slobodana Marunovića, večeras je predstavljena bugojanskoj publici u okviru Zvaničnog programa 45. Teatarskog festivala BiH FEDRA. Glumačka ekipa Gradskog pozorišta Trebinje je oduševila prepunu dvoranu Kulturno- sportskog centra, što je na kraju bilo nagrađeno snažnim ovacijama.

Iako je komad napisan prije trideset godina, i danas je svjež i aktuelan. Ova tragična farsa u deset slika na humorističan i univerzalan način govori o obezličenju koje su nametnuli ratni i poslijeratni događaji u kojima je brat digao ruku na brata i čije posljedice više ne mogu nadoknaditi ni slavni preci, ni medalje, ni alkohol. Svi likovi u ovoj predstavi nose svoj autentičan znak, breme neprilagođenosti svijetu koji je nemilosrdan prema običajnim, folklorom obojenim iluzijama. Oni kao da lebde u vakuumu praznog hoda nacionalnih historija ovih prostora.

 

Sutra će Amatersko kazalište Travnik odigrati „Pobunu u kokošinjcu“, posljednju predstavu u Zvaničnom programu. Adaptaciju i režiju uradio je Anto Bilić. 

 

 

PRATEĆI PROGRAM 45. TEATARSKOG FESTIVALA BIH FEDRA     18. 07. 2017

Najmlađi ljubitelji pozorišta jutros su uživali u predstavi „Kontrolni“ Teatra FEDRA Bugojno. Dječija scena pokupila je simpatije prisutnih originalnom i uigranom izvedbom.
Adaptaciju i režiju uradila je Senada Milanović po tekstu Milene Depolo. Predstava na zanimljiv način govori o problemima sa kojima se suočavaju učenici kako u školi, tako i kod kuće. Završava akcijom paljenja dnevnika kako bi izbjegli sankcije roditelja.
U cilju prilagođavanja predstave mladim glumcima, i još mlađoj publici, rediteljica se odlučila za sretan kraj.

 

 

PETI DAN FESTIVALA   17. 07. 2017

Peti dan Festivala HKUD „Dinara“ Livno, Kazališna scena Cleuna izvelo je predstavu „Žaba“ u režiji Dinka Periše.

Sutra je na rasporedu „Pisac porodične istorije“ u izvedbi Gradskog pozorišta Trebinje, a režiju potpisuje Slodoban Marunović.

 

Teatar FEDRA Bugojno će u okviru Pratećeg programa izvesti „Kontrolni“ za najmlađe, u režiji Senade Milanovć. 

 

 

ČETVRTI DAN FESTIVALA   16. 07. 2017

 

Četvrti dan Festivala Banjalučko studentsko pozorište je na kamernoj sceni izvelo predstavu „Tetovirani Isus“, u režiji Aleksandra Pejakovića.

Sutra će se predstaviti HKUD „Dinara“ Livno, Kazališna scena Cleuna sa predstavom „Žaba“, čiju režiju je uradio Dinko Periša.

 

 

PRATEĆI PROGRAM 45. TEATARSKOG FESTIVALA BIH FEDRA   16. 07. 2017.

Jutros je u prepunoj dvorani naša najmlađa publika uživala gledajući predstavu „Dugonja, Trbonja i Vidonja“ u izvedbi Pozorišta Travnik.

Za njih smo pripremili još jednu predstavu koja je na repertoaru 18.07. u 11,00.

Dođite da zajedno gledamo Teatar FEDRA Bugojno sa predstavom „Kontrolni“, u režiji Senade Milanović.

 

 

TREĆI DAN FESTIVALA  15. 07. 2017.

Na bugojanskim pozorišnim daskama večeras je odigrana predstava „Maratonci trče počasni krug“ u izvedbi KUD „Adem Alić“ Gračanica, treća predstava u okviru Zvaničnog programa Festivala. Rediteljski posao obavila je Mirela Trepanić.

Sutra je na redu Banjalučko studentsko pozorište sa predstavom „Tetovirani Isus“, u režiji Aleksandra Pejakovića.
U okviru Pratećeg programa nastupit će Pozorište Travnik sa predstavom za najmlađe „Dugonja, Trbonja i Vidonja“.

PRATEĆI PROGRAM 45. TEATARSKOG ESTIVALA BIH FEDRAL   15. 07. 2017.

 

U okviru pratećeg programa 45. Teatarskog festivala BIH FEDRA 2017. U Maloj sali KSC-a  malenoj  publici predstavili su se članovi KS Male stvari Trebinje sa predstavom "MALA PRINCEZA" u režiji Željka Miloševića.

DRUGI DAN FESTIVAL

 Večeras je u prepunoj Pozorišnoj dvorani Kulturno- sportskog centra Bugojno u okviru 45. Teatarskog festivala BiH FEDRA odigrana predstava „Ćelava pjevačica“ Teatra TOTAL Visoko. Režiju potpisuje Jesenko Muzaferija.

 

Sutra će se bugojanskoj publici predstaviti KUD „Adem Alić“ Gračanica sa predstavom „Maratonci trče počasni krug“, u režiji Mirele Trepanić.
U okviru Pratećeg programa za najmlađu publiku će biti izvedena predstava „Mala princeza“ KS Male stvari Trebinje, u režiji Željka Miloševića.
DRUGI DAN FESTIVAL

 Večeras je u prepunoj Pozorišnoj dvorani Kulturno- sportskog centra Bugojno u okviru 45. Teatarskog festivala BiH FEDRA odigrana predstava „Ćelava pjevačica“ Teatra TOTAL Visoko. Režiju potpisuje Jesenko Muzaferija.

Sutra će se bugojanskoj publici predstaviti KUD „Adem Alić“ Gračanica sa predstavom „Maratonci trče počasni krug“, u režiji Mirele Trepanić.
U okviru Pratećeg programa za najmlađu publiku će biti izvedena predstava „Mala princeza“ KS Male stvari Trebinje, u režiji Željka Miloševića.

Otvoren 45. Teatarski festival BIH FEDRA 13. 07. 2017.

Večeras je u Bugojnu zvanično otvoren 45. Teatarski festival BiH FEDRA, najstariji festival amaterskih pozorišta u BiH. Dobrodošlicu brojnoj publici u ime organizatora je poželio direktor Festivala Vahid Duraković. Zahvalio se svima onima koji pomažu u njegovoj realizaciji, posebno izdvojivši nesebičnu pomoć načelnika općine Bugojno Hasana Ajkunića, bez čije finansijske podrške Festival ne bi mogao živjeti u današnjem vremenu. "I ove godine nastavljamo saradnju sa pozorištima u Hrvatskoj i Srbiji. Pobjednik će imati priliku učestvovati na Repassage festu u Ubu i na 13. Međunarodnom festivalu amaterskih kazališta Jadran 2017.“, rekao je Duraković. Iskoristio je priliku da još jednom pozove građane Bugojna i susjednih općina da u što većem broju posjećuju predstave i uživaju izvedbama najboljih amaterskih pozorišta s područja BiH. Prvu noć Festivala odigrana je predstava domaćina. Teatar FEDRA Bugojno izveo je predstavu „Posljednja porodica“, po tekstu i u režiji Vahida Durakovića.

Sutra je na rasporedu „Ćelava pjevačica“ Teatra TOTAL Visoko, u režiji Jesenka Muzaferije.

U okviru Festivala bugojanska publika je imala priliku uživati i u izložbi Umjetničke galerije BiH i izložbi koju je priredio Antonio Džolan

   PRESS KONFERENCIJA POVODOM 45. TEATARSKOG FESTIVALA BiH FEDRA

Bugojno će u periodu od 13. do 20. jula biti domaćin 45. Teatarskog festivala BiH FEDRA. Na danas održanoj konferenciji za medije govorili su direktor Festivala Vahid Duraković, načelnik grada Bugojna Hasan Ajkunić, urednik biltena Nedžad Milanović i PR Festivala Edna Supur.

Organizator Festivala je Kulturno-sportski centar Bugojno, a generalni pokrovitelj općina Bugojno.

Direktor Festivala je rekao nešto više o historiji Festivala i njegovoj organizaciji, a urednik biltena je predstavio koncept ovogodišnjeg biltena u kome publika može svakodnevno pročitati detalje o predstavama i učesnicima Festivala. Načelnik je izrazio zadovoljstvo što je upravo Bugojno domaćin najstarijeg festivala amaterskih pozorišta u BiH. 

Za ovogodišnju FEDRU od strane amaterskih pozorišta, te pozorišnih grupa prijavljeno je 15 predstava. Selektor Nedžad Ibrahimović u Zvanični program je uvrstio 7 najboljih:

- Teatar FEDRA Bugojno „Posljednja porodica“, režija: Vahid Duraković
- Teatar TOTAL Visoko „Ćelava pjevačica“, režija: Jesenko Muzaferija
- KUD Adem Alić Gračanica „Maratonci trče počasni krug“, režija: Mirela Trepanić
- Banjalučko studentsko pozorište „Tetovirani Isus“, režija: Aleksandar Pejaković
- HKUD “Dinara” Livno, Kazališna scena Cleuna „Žaba“, režija: Dinko Periša
- Gradsko pozorište Trebinje „Pisac porodične istorije“ režija: Slobodan Marunović i
- Amatersko kazalište Travnik „Pobuna u kokošinjcu“, režija: Anto Bilić.

Ove godine Stručni žiri je u sljedećem sastavu: Jelena Trepetova-Kostić, Nedžad Fejzić i Dragan Komadina. Moderator okruglih stolova je Strajo Krsmanović.

U okviru Pratećeg programa publika će imati priliku gledati četiri predstave:
- KS Male stvari Trebinje „Mala princeza“, režija: Željko Milošević
- Pozorište Travnik „Dugonja, Trbonja i Vidonja“, režija: kolektiv
- Teatar FEDRA Bugojno „Kontrolni“, režija: Senada Milanović
- Kazališna družina ŠTOLCER Čakovec „Ne izlazi bez čarapa“, režija: Dejan Buvač.

Pored toga, Festival je obogaćen i sa dvije izložbe koje će upriličiti Umjetnička galerija BiH i Antonio Džolan, te radionicama glume pod rukovodstvom Slađane Zrnić, glumice Narodnog pozorišta Republike Srpske.

 

 

 

45. Teatarski festival BiH FEDRA Bugojno 2017.

P R O G R A M

 

 

ČETVRTAK, 13.07.2017.

 

Prateći program

19,00 - Umjetnička galerija BiH:  Izložba slika “KAMMEN”

Umjetnička galerija KSC Bugojno

 

19,30 – Antonio Džolan – Izložba “DIZAJN PLAKATA I LOGOTIPA”, Hol KSC Bugojno.

 

20,15 - Svečano otvaranje, Pozorišna dvorana

 

Takmičarski program (70 min)

20,30 - Teatar FEDRA Bugojno “POSLJEDNJA PORODICA” (Vahid Duraković), režija: Vahid Duraković, Pozorišna dvorana

 

21,45 - Okrugli sto, Mala sala

 

PETAK, 14.07.2017.

 

Radionica

11,00 - “Gluma” (Slađana Zrnić)

17,00 - “Gluma” (Slađana Zrnić)

 

Takmičarski program (55 min)

20,30 - Teatar TOTAL Visoko “ĆELAVA PJEVAČICA (Eugene Ionesco), režija: Jesenko Muzaferija, Pozorišna dvorana

 

 

21,45 - Okrugli sto, Mala sala

 

SUBOTA, 15.07.2017.

 

FEDRICA (45 min)

11,00 - KS Male stvari Trebinje “MALA PRINCEZA” (Ksenija Stojanović), režija: Željko Milošević, Mala sala

 

Radionica

11,00 - “Gluma” (Slađana Zrnić)

17,00 - “Gluma” (Slađana Zrnić)

 

19,00 – PREZENTACIJA “40 godina Studentskog pozorišta u Banja Luci – od dramske sekcije do profesionalne teatarske produkcije”

Učesnici: A. Pejakavić, G. Jokić, R. Ševa i D. Medojević.

Moderator: doc.dr. Ljiljana Čekić, Mala sala

 

Takmičarski program (100 min)

20,30 - KUD “Adem Alić” Gračanica “MARATONCI TRČE POČASNI KRUG” (Dušan Kovačević/Mirela Trepanić), režija: Mirela Trepanić,  Pozorišna dvorana

 

21,45 - Okrugli sto, Mala sala

 

NEDJELJA, 16.07.2017.

 

FEDRICA (60 min)

11,00 – Pozorište Travnik  “DUGONJA, TRBONJA I VIDONJA” režija: kolektiv, Pozorišna dvorana

 

Radionica

11,00 - “Gluma” (Slađana Zrnić)

17,00 - “Gluma” (Slađana Zrnić)

 

Takmičarski program (80 min)

20,30 – Banjalučko studentsko pozorište “TETOVIRANI ISUS” (Mirko Kovač), režija: Aleksandar Pejaković, Pozorišna dvorana – kamerna scena (maksimalan broj gledalaca 150)

 

21,45 Okrugli sto, Mala sala

 

 

 

PONEDJELJAK, 17.07.2017.

 

Radionica

11,00 - “Gluma” (Slađana Zrnić)

17,00 - “Gluma” (Slađana Zrnić)

 

Takmičarski program (65 min)

20,30 – HKUD “Dinara” Livno, Kazališna scena Cleuna “ŽABA” (Dubravko Mihanović), režija: Dinko Periša, Pozorišna dvorana – kamerna scena (maksimalno 150 gledalaca)

 

21,45 Okrugli sto, Mala sala

 

UTORAK, 18.07.2017.

 

FEDRICA (45 min)

11,00 – Teatar FEDRA Bugojno “KONTROLNI” (Milena Depolo), režija: Senada Milanović, Mala sala

 

Radionica

11,00 - “Gluma” (Slađana Zrnić)

17,00 - “Gluma” (Slađana Zrnić)

 

20,30 – Gradsko pozorište Trebinje „PISAC PORODIČNE ISTORIJE“ (Ljubomir Đurković), režija: Slobodan Marunović, Pozorišna dvorana

 

21,45 Okrugli sto, Mala sala

 

SRIJEDA, 19.07.2017.

 

Radionica

11,00 - “Gluma” (Slađana Zrnić)

17,00 - “Gluma” (Slađana Zrnić)

 

Takmičarski program (65 min)

20,30 – Amatersko kazalište Travnik “POBUNA U  KOKOŠINJCU”, adaptacija i režija: Anto Bilić, Pozorišna dvorana

 

 

21,45 Okrugli sto, Mala sala

 

ČETVRTAK, 20.07.2017.

 

11,00 - Prezentacija radionica “GLUMA”, voditeljica Slađana Zrnić, Mala sala

 

U čast nagrađenih (90 min)

19,30 – Kazališna družina ŠTOLCER  Čakovec (Hrvatska) – “NE IZLAZI BEZ ČARAPA” (Kristina Štebih), režija: Dejan Buvač, Pozorišna dvorana

 

 

21,00 – DODJELA NAGRADA, Pozorišna dvorana

 

 

 

 

 

OSNOVNA MUZIČKA ŠKOLA

GODIŠNJI KONCERT

16. 06. 2017.

 

 

 

U Pozorišnoj dvorani KSC-a Bugojno učenici OMŠ Bugojno održali su godišnji koncert.

Koncert je otvoren horom najmlađih učenika pripremnih razreda.

Izvođena su djela Šuberta, Mocarta, Betovena, Rahmanjinova, Bokerinija Hačaturijana i drugih velikih kompozitora.

U okviru programa uručena su priznanja za ostvarene izuzetne rezultate na ovogodišnjem federalnom i međunarodnom takmičenju učenika i studenata muzike.

Odabrane predstave za

 

45. Teatarski festival BiH FEDRA Bugojno 2017

 

 

 

Na 45. Teatarski festival BiH FEDRA Bugojno 2017. prijavljeno je 15 predstava. Selektor, prof. dr. Nedžad Ibrahimović, u Takmičarski program izabrao je sljedećih sedam predstava.

 

 

 

- BANJALUČKO STUDENTSKO POZORIŠTE - “Tetovirani Isus”, režija: Aleksandar Pejaković, adaptacija A. Pejaković, po motivima iz proza Mirka Kovača.

 

- TEATAR FEDRA BUGOJNO - “Posljednja porodica”, režija i tekst: Vahid Duraković

 

- KUD „ADEM ALIĆ“ GRAČANICA - Maratonci trče počasni krug”, režija: Mirela Trepanić, tekst: Dušan Kovačević

 

- HRVATSKO AMATERSKO KAZALIŠTE TRAVNIK - “Pobuna u kokošinjcu”,režija i adaptacija: Anto Bilić

 

- HKUD „DINARA“ LIVNO -  “Žaba”, režija: Dinko Periša, tekst: Dubravko Mihanović

 

- TEATAR TOTAL VISOKO -  “Ćelava pjevačica”, režija: Jasenko Muzaferija, tekst: Eugene Ionesco

 

- GRADSKO POZORIŠTE TREBINJE - “Pisac porodične istorije”, režija: Slobodan Marunović, tekst: Ljubomir Đurković

Festival će se održati od 13.07. do 20.07.2017. godine. Pored navedenih predstava tokom Festivala će se realizirati i dodatni prateći program: gostujuće predstave iz susjednih država, radionice za učesnike, promocije knjiga i izložbe slika.

Članovi žirija na 45. Festivalu FEDRA će biti: Dragan Komadina, Nedžad Fejzić i Jelena Trepatova - Kostić. Razgovore nakon odigranih predstava moderirat će Strajo Krsmanović.

Organizator Festivala je Kulturno sportski centar Bugojno a generalni pokrovitelj Općina Bugojno.

22. Susret pozorista/kazalista lutaka BiH Bugojno  

 

19. septembar 2016.
Ponedjeljak, 19.09.2016.
16.00 Pozorisna dvorana KSC Bugojno
Sveceno otvaranje 22. Susreta pozorista/kazalista lutaka BiH, Vokalni ansambl Bugojno i Horoljupci, 16.10 - Pozorisna dvorana KSC Bugojno takmicarski program Pozoriste lutaka Mostar "LJEPOTICA I ZVIJER" (Madam de Vilnev) - 50 min, rezija: Todor Valov. 17,00 Mala sala okrugli sto.
Utorak, 20.09. 2016. 
11,00 Pozorisna dvorana KSC Bugojno takmicarski program, GP Jazavac Banja Luka & NEVID Teatar "PUSTOLOVINE BOLETA KOMETE" 45 min. Autorski projekt Marka Dukica.
16,00 - Pozorisna dvorana KSC Bugojno takmicarski program. Pozoriste Male stvari Trebinje "TRI G-ROCK PRASETA" (Amela Vucenovic) 45 min. Rezija: Zeljko Milosevic.
17,00 Mala sala KSC Bugojno okrugli sto.
18,30 Pozorisna dvorana KSC Bugojno. Djecje pozoriste Eko Art Bugojno "PINOKIO" Rezija: Sanja Krnjajic.
Srijeda, 21.09. 2016.
11,00 Pozorisna dvorana KSC Bugojno takmicarski program. Lutkarsko kazaliste Mostar "BAJKA O SRECI" (Isabela Degorska)45 min. rezija: Jaroslaw Antoniuk.
16,00 Pozorisna dvorana KSC Bugojno takmicarski program. Pozoriste mladih Sarajevo "PATKICA BLATKICA" (N. Genet i T. Gurevtz) 40 min. Rezija: Irfan Avdic. 17,00 Mala sala KSC Bugojno, okrugli sto.
18,30 Gradski trg djecji program: KIKE BUDALIKE 45 min, Horoljupci Vokalnog ansambla Bugojno.
Cetvrtak, 22.09.2016.
11,00 Pozorisna dvorana KSC Bugojno takmicarski program, SARTR Sarajevo/Studio lutkarstva Sarajevo "MALA SIRENA" (Ljubica Ostojic)45 min. Rezija: Dubravka Zrncic - Kulenovic.
15,00 Mala sala KSC Bugojno, promocija 6 novih knjiga biblioteke Mali princ i i izdanja "Bosanski knjigometar - Promotor Simo Esic i Ljubica Ostojic.
16,00 Pozorisna dvorana KSC Bugojno, takmicarski program - Djecije pozoriste Republike Srpske "ODISEJ - SAN O POVRATKU" 45 min. Rezija: Biserka Kolevska.
17,00 Mala sala KSC Bugojno okrugli sto.
20,30 Mala sala KSC Bugojno umjetnicka akademija Osijek diplomska studentska predstava "FAUST" 50 min. Mentor: Hrvoje Sersic.
Petak, 23.09.2016.
11,00 Mala sala KSC Bugojno umjetnicka akademija Osijek, diplomska studentska predstava "PUTOVANJE U SAMOG SEBE" 42 min. Mentor: Hrvoje Sersic.
15,00 Mala sala KSC Bugojno scensko citanje, Mario Culum & Milan Gajic "NISMO SVI LETACI".
17,00 Mala sala KSC Bugojno prezentacija radionica. Predavac: Hrvoje Sersic i Nenad Pavlovic
18,00 Pozorisna dvorana KSC Bugojno muzicki atelje BiH. Muzicko-obrazovni sistem "BASICS SKOLA"/POZORISTE MLADIH SARAJEVO "KRALJ LAV" mjuzikl, 70 min. Rezija: Djordje Jovancic i Stasa Dukic.
19,30 sati Mala sala KSC Bugojno dodjela nagrada i zatvaranje 22. Susreta.

"HASANAGINCA TEATRA TOTAL OTVORILA 44 TEATARSKI FESTIVAL FEDRA"  

 

13. juli 2016.
U 19.30 sati otvorena je izlozba slika Petra Waldega i Virgilija Nevjestica u Umjetnickoj galeriji KSC-a, u 20.15 sati u Pozorisnoj dvorani KSC-a svecano je otvoren "44 TEATARSKI FESTIVAL FEDRA 2016". Festival je zvanicno otvorio nacelnik Hasan Ajkunic. Nakon ceremonije svecanog otvaranja festivala posjetioci su mogli da uzivaju u predstavi "HASANAGINCA" Teatra TOTAL iz Visokog. Jesenko Muzaferija sa svojim ansamblom je ponudio bugojanskoj publici zasigurno jednu prigodnu predstavu, gledljivu i dinamicnu. "TOTAL" je svojom predstavom ukljucio veliki broj mladih ljudi, djece, ali i svojih starijih clanova, poput Faika Salihbegovica i Dzevada Hasanbegovica. Hasanagincu je igrala mlada amaterska glumica Hana Beslic, a Hasan-agu vec vidjen i vrsni amaterski glumac Adnan Tajic.

SVECANO OTVORENO "BUGOJANSKO PROLJECE"

15. april 2016.
Defileom ucesnika kroz grad ovogodisnjeg Bugojanskog proljeca i koncertom GFA Bugojno u Pozorisnoj dvorani KSC-a Bugojno otvoreno je "XVIII BUGOJANSKO PROLJECE".Manifestacija je sastavni dio obiljezavanja Dana opcine Bugojno, a trajat ce do 20. svibnja. Do tad cete moci vidjeti 33 razlicita programa, kazao je direktor KSC-a Vahid Durakovic.